Geocaching - Kincskeresés nem csak gyerekeknek

MENÜ

Esztergomi Csurgó-kút (GCCsKu)

Esztergomi Csurgó-kút

Szélesség N 47° 46,789'
Hosszúság E 18° 45,982'
Magasság: 206 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom

Röviden
15*10*5 cm-es négyfülű geoláda a forrás fölött, a lépcsőtől balra egy farönkben.

Gyere kincset keresni a Kincses-hegy lábához, a szépen kiépített Csurgó-kúthoz!

 

Ide kattintva kérlek értékeld ládáinkat

A helyről

Csurgó-kút


Bővizű forrás Esztergom peremén. Kialakítottak mellette egy kis pihenőt is, padokkal, tűzrakóhellyel, sőt, még egy szentképet is elhelyeztek. A forrást alakulásának 25. évfordulóján újjáépítette a Magyar Turista Egyesület esztergomi osztálya.

A forrás felújítója, a Magyar Turista Egyesület


Az 1891-ben megalakult Magyar Turista Egyesület munkássága révén vált országosan ismertté, és elfogadottá a kezdetekkor még sokfelé és sokakban mosolyt fakasztó időtöltés: a gyalogos kirándulás. Az alapítók, különösen dr. Téry Ödön és dr. Thirring Gusztáv elképzelései nyomán kezdődött meg először a főváros környékének, majd a távolabbi vidékek turisztikai feltárása. Az egyesület már az első évben közel 130 km utat nyitott meg, s látott el pihenőkkel és jól követhető jelzésekkel.


 

Esztergom határában, a Kincses-hegyre vezető mélyút oldalában fakad a feltűnő méretű támfallal foglalt forrás.

A hegyoldalnak támaszkodó, terméskőből épített foglalásáról már az útról könnyen felismerhető a környéken népszerű és ismert forrás, amely előtt padokat, asztalokat is találunk.

Az évszázadok óta ismert vízfakadást a legenda szerint már a rómaiak korában is kiépítették. Ezt a történészek nem tudták bizonyítani, azt viszont biztosan lehet tudni, hogy az 1700-as évek elején már használták a kutat. Egy 1753-as felújításról részletes elszámolás is fennmaradt, és ez az évszám olvasható a kifolyó feletti kőfalon is. Egy 1796-os feliratú kő is megmaradt a méretes támfalban, ami végül 1936-ban nyerte el mai formáját. A Magyar Turista Egyesület 1911-ben megalakult Esztergomi Osztályának tagjai építették ki a foglalást fennállásuk 25. évfordulóján.

A forrást legutóbb 2011-ben újították fel, 2016-ben pedig egy faragott oszlop tartotta szentképet állítottak a hajdani „Csurgókúti Madonna” helyére.

A kút bizonytalan vízhozamú, és amikor működik, akkor sem bővizű, sokszor csak éppen hogy csurog a víz – lehetséges, hogy éppen erről kapta nevét is.

 

Menü



  • GpsGamesJáték Műhóddal

     

  • Időjárás
     
    0
    °
    C
    +
    -2°
    Mátrafüred
    Kedd, 16
    Szerda   + -3°
    Csütörtök   + +
    Péntek   +
    Szombat   + -1°
    Vasárnap   + -2°
    Hétfő   + -2°
    7 napos előrejelzés
  • Új kiadás
    2024-01-06 05:14:40

    Megjelent

Asztali nézet